Circulis - obwarzanki i sery podhalańskie
Circulis - Geneza

Geneza

Nazwa firmy nawiązuje do początków tradycji krakowskiego wypieku - historia obwarzanka sięga średniowiecza.

Pierwsze wzmianki o wypieku obwarzanków na terenie Krakowa i okolic pochodzą z 1394 roku. W rachunkach dworu króla Władysława Jagiełły i królowej Jadwigi z lat 1388 - 1420 zachowała się z 2 marca 1394 roku następującą informacja:

dla królowej pani pro circulis obrzanky 1 grosz

Obwarzanki w średniowiecznym Krakowie nazywano obrzankami lub obarzankami. Nazwa pochodzi od metody produkcji, czyli zanurzaniu surowego ciasta we wrzącej wodzie. Łacińskie określenia: circulis i circinellos, wskazują na zachowany do dzisiaj kolisty kształt wypieku - i właśnie tą pierwszą, łacińską nazwę postanowiliśmy obrać dla swojej firmy jako podkreślenie jak ważna jest dla nas tradycyjna receptura tego skarbu naszego regionu.
Strona Główna O firmie Produkty Geneza Stoiska Certyfikat Kontakt
© Wszystkie prawa zastrzeżone Patrycja Janawa Circulis